HISTORIA


Card image

Trolle Rhodin senior med mamma Ingeborg.

1945, under andra världskrigets slutskede, engagerade pappa Trolle hela den tyska cirkus Hagenbecks djur till Sverige. Morfar Louis Gautier var djurdressör hos Hagenbeck. Han lyckades lasta alla djuren i tågvagnarna medan bomberna föll över Hamburg. Tåget rullade genom Danmark med destination Malmö. Vid ankomsten till Sverige fick pappa se ett bombat och brandskadat tåg rulla in på perrongen på Malmö centralstation. Han öppnade vagn efter vagn för att förvissa sig om att inga djur var skadade. Lyckligtvis hade alla klarat sig. Han öppnade hästarnas vagn och där satt hon, Ingeborg Gautier, som skulle bli kvinnan i hans liv. Under omständigheterna var hon inte särskilt imponerad av orden ”Jag är cirkusdirektör Trolle Rhodin, välkommen till Sverige”, men här började deras liv tillsammans. De skulle få 52 år och 3 barn tillsammans som alla kom att fortsätta familjetraditionen som den sjätte generationen i cirkusbranschen.

Card image

Farfar Brazil Jack med farmor Iris.

Familjen Rhodin har varit med från början främst genom min farfar Brazil Jack, också kallad Cirkus Kungen, vars far var trolleriprofessor Max Alexander. Men det stora namnet inom svensk och internationell cirkushistoria var min far Trolle Rhodin.

Card image

Morfar Louis Gautier och mormor Edith.

För cirka 230 år sedan visades för första gången cirkus i Sverige. År 1787 var Gustav III kung i Sverige och han var känd för sina konstnärliga intressen. På sensommaren det året kom ett konstberidaresällskap från England som hette Price och de fick tillstånd att visa upp sina konster för kungen. De hade med sig hästar, lindansare, jonglörer och en pajas. Det var första gången det visades cirkus i Sverige. 1804 kom min morfars farfar, Jean Baptiste Gautier, till Sverige med den första elefanten.

Släkten Rhodin går långt tillbaka i tiden som adel och präster men familjens resa i underhållningsbranschen började med farfars farmor Alexina Pandora Laurent som var dansös på Operan i Stockholm. Dianas farbror Teddy Rhodin fortsatte i Alexinas fotspår och blev premiärdansör på Operan i Stockholm. Teddy mottog den sista Vasaorden som utdelades av kungen 1965.

Card image

Carlo, Diana och Trolle Jr..

De är den sjätte generationen som följer familjetraditionen och tillämpar de kunskaper som byggts upp inom familjen sedan tidigt 1800-tal. Familjeträdet uppvisar många starka personligheter och mycket kunniga djurtränare med stor intuition och genuin känsla för djuren.

I början på 80-talet kände sig syskonen manade att åter ge sig ut på vägarna och återuppliva cirkus Brazil Jack som numer drivs av äldste bror Trolle medan Diana och Carlo reste med cirkus Rhodin som nu Diana ensam driver.

Card image

Diana Rhodin med en av hennes afrikanska elefanter, Tuffi.

Djuren har alltid legat Diana varmast om hjärtat. Redan som barn var hon med när mamma tränade hästar och hon uppträdde för första gången inför publik endast 3 år gammal. Under åren i Amerika på Ringling Brothers and Barnum & Bailey Circus, när pappa och bröderna åkte och tittade på sevärdheter då satt Diana på läktaren och tittade när mamma uppträdde. 20 år gammal åkte hon till Cirkus Althoff Williams i Tyskland och två år senare till Cirkus Knie i Schweiz där Fredy Knie blev hennes läromästare. Hon har dresserat det mesta i djurväg som fortfarande får visas på cirkus i Sverige.

Hon har under årens lopp uppträtt på olika vintercirkusar så som Cirque d'Hiver Bouglione i Paris, Colosseum i Lissabon och i den anrika cirkusbyggnaden Carré i Amsterdam. Hon har dessutom uppträtt i festivaler runt om i Europa bl a. Cirkus festivalen i Monte Carlo och The European Circus Festival i Liége. Hon och hennes djur är bevis för att med mycket kärlek, tålamod och ömsesidig respekt finns det inga gränser.

Card image

Nästa generation, Dianas dotter Simona Rhodin.

Simona är född i Bulgarien och kom till familjen Rhodin när hon var 6 månader gammal. Hon har uppträtt med elefanter och hästar men har numera valt att gå på sin biologiska mammas linje som akrobat och trapetskonstnär. Simonas biologiska mamma, Irena, är utbildad i cirkusskolan i Moskva som anses vara en av de strängaste artistskolorna i världen.

Card image

Simona Rhodin hjälper till att mata elefanterna.

Familjen har omfattande erfarenhet av mycket avancerad träning av många olika slags djur. Hästar har alltid legat familjen närmast om hjärtat och historierna om olika personligheter som man haft i sin vård är många och fantastiska. Knappt någon övning har ansetts för svår eller omöjlig att utföra.

Genom imponerande kunskapsbredd, ödmjukhet och uppfinningsrikedom har man fått hästar att hoppa över varandra, utföra skolorna över marken, utövat mycket avancerad frihetsdressyr med ett stort antal hästar i manegen samtidigt, avancerad ridning till häst utan någon som helst utrustning osv. Familjen är mycket mån om en god djurhållning och verkar för att cirkusdjur ska ha en bra tillvaro.

Card image

Diana på Baby III.

Card image

Ingeborg i pappas cirkus Zoo Cirkus någonstans i Sverige.

Card image

Diana med sina zebror.

Card image

Ingeborg på sin häst Baby II i USA.

Card image

Hela familjen.

Card image

Diana mottog Cirkusakademins årets pris ”Charlie” 1986.

Card image

Diana med Micki och Tuffi.

Card image

Ingeborg med en kamelunge.

Card image

Ingeborg med Baby II. Blicken säger allt.